KHASIAT MAKANAN ARAB AL MANNA, LUBAN DAN CHIASEED

GUM ARAB/ARABIC GUM (AL MANNA)
Dihasilkan daripada getah pohon Acacia yang mengeras menjadi damar berbentuk kristal. Getah yang keras ini diambil daripada batang, dahan dan ranting pohon ini. Kualiti yang terbaik banyak terdapat di sebelah barat negara Sudan. Gum Arab berwarna jernih keperangan, rapuh dan tidak mempunyai rasa yang kuat.


KHASIAT GAM ARAB (AL MANNA)
• Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
• Membantu masalah sembelit dan masalah kencing tak lawas.
• Melegakan penyakit gout dan sendi.
• Gum Arabic juga dapat merawat masalah buasir.
• Gum Arabic juga dapat meningkatkan kecekapan insulin untuk membantu pesakit diabetes.
• Membantu merawat pesakit asma, eczema, kelemumur dan penyakit kulit.
• Melancarkan sistem penghadaman dan menyah racun melalui pembuangan najis.
• Membantu penyembuhan bagi pesakit strok.
• Menguatkan antibodi melawan pelbagai penyakit.
• Menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids) yang membantu penghasilan tenaga kepada tubuh.
• Menguatkan sistem imuniti (daya tahan badan) dan memerangi bakteria berbahaya.
• Mengurangkan kolestrol dalam darah dan juga sebagai antiagen yang melawan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup, anti oksidan dan pendinding kepada keracunan hati dan jantung.

KAEDAH PEMAKANAN;
• Waktu pagi semasa perut masih kosong.
Jika mahu berpuasa, ambil waktu sahur dan waktu malam sebelum tidur.
• 2 sudu makan (=25 gram) dibancuh dengan segelas (250ml atu lebih) air biasa (bukan air panas/disejukkan dalam peti).                  

AL LUBAN/FRANKICENSE (KEMENYAN ARAB)
Luban merupakan sejenis getah atau damar yang keluar melalui rekahan pokok yang banyak terdapat di kawasan-kawasan beriklim panas seperti di Oman, Yaman, Syria, Mesir, dan sebagainya. Luban juga disebut sebagai Frankincense.


KHASIAT LUBAN;
• Bagus untuk ibu mengandung.
• Amat sesuai untuk anak-anak yang lemah daya ingatan.
• Meningkatkan dan menguatkan daya ingatan.
• Membantu melancarkan pertuturan dengan membantu meringankan penggunaan lidah.
• Membantu memperkuatkan penglihatan.
• Mencergaskan fizikal dan mental.
• Merawat dan membantu membina stamina.
• Merawat demam dan kebas-kebas.
• Menurunkan kolestrol.
• Merawat kencing manis.
• Meningkatkan sistem imun.
• Mengelakkan dan merawat kanser.
• Membantu melegakan keradangan dan kesakitan.

KAEDAH PEMAKANAN;
• Ambil 3 ulas luban atau kemenyan arab dan kunyah. Pahit luban itu menjadi ubat untuk tubuh.
• Rendam 3 biji luban di dalam air kosong sebelah malam sebelum tidur dan minum air ini sebaik sahaja bangun tidur.
• Mencicah ke dalam madu asli sebagai makanan tambahan di waktu pagi.                       

CHIASEED       
Salvia Hispanica, atau yang lebih dikenali lagi sebagai biji chia atau chia seed, merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang tergolong dalam keluarga pudina dan berasal daripada Mexico dan Guatemala.              
                                        

KHASIAT CHIASEED;
• Meningkatkan tenaga dan daya ketahanan badan.
• Mengurangkan berat badan.
• Melawan kanser payudara dan serviks.
• Meningkatkan kesihatan kulit.
• Mengurangkan tanda-tanda penuaan.
• Membantu merawat kencing manis.
• Menurunkan tekanan darah tinggi.
• Meningkatkan tenaga dan metabolism.
• Meningkatkan kesihatan gigi.
• Menyokong sistem pencernaan dan jantung.
• Membina tulang dan otot yang lebih kuat.
• Bagus untuk ibu mengandung kerana ianya menambahkan nutrien yang hilang kepada ibu dan anak dalam kandungan.
• Kaya dengan anti-oksida(bersamaan 10k vitamin E), fiber, omega-3 fats, protein, vitamin dan mineral (calcium, potassium, magnesium).

KAEDAH PEMAKANAN;
• Taburkan atau campurkannya dengan makanan lain.
• Haluskan biji chia menjadi tepung dengan food processor, blender, atau penggiling kopi. Gunakan ia sebagai pengganti atau bahan tambahan tepung.
• Masukkan 1 sudu chia ke dalam segelas (250ml atu lebih) air biasa. Biarkan selama beberapa minit dan minum air tersebut.