KUPASAN ASPEK KOMSAS TINGKATAN 5 SILIR DAKSINA KARYA NIZAR PARMAN

p/s Hi semua! Fyi i have future my study to college so i can't really help untuk isu isu baru relate to spm, but for sure i am the first batch dalam pembaharuan pendidikan negara kita. Follow my ig to get to know me better; nnurathirah. Terima kasih semua! 

TEMA

Kegigihan mengekalkan warisan seni budaya dan sastera.

• Kehadiran Cikgu Nizam ke Kampung Seri Purnama telah berjaya menghidupkan kembali kumpulan zapin jincat D'Purnama.

• Cikgu Nizam berusaha gigih melatih Ai Ling bersajak sehingga memenangi pertandingan mendeklamasikan sajak murid-murid pada tahap 1.

• Abdullah Bin Kayan sanggup berpisah dengan isterinya dan kembali ke Kampung Seri Purnama kerana berkeinginan untuk menghidupkan semula tarian zapin dan mengembangkan sastera di kampungya.

• Haiqal telah bekerjasama dengan penduduk kampung untuk menganjurkan persembahan tarian zapin di Kampung Seri Purnama dengan harapan dapat menghargai usaha arwah ayahnya; Abdullah Bin Kayan.

• Abdullah Bin Kayan telah menubuhkan Aksara (Akademi Sastera) di Kampung Seri Purnama. Setelah kematiannya, Aksara telah terkubur tetapi Haiqal telah berazam ingin menghidupkannya semula.

PERSOALAN

Persoalan kasih sayang anak terhadap bapanya.
• Haiqal sanggup ke Johor seorang diri untuk menjejak peninggalan arwah Abdullah Bin Kayan walaupun Haiqal tidak mengenali sesiapapun di sana.

Persoalan kasih sayang ibu terhadap anaknya.
• Umi tidak mahu Haiqal menjadi penulis seperti bapanya. Umi mahu Haiqal mewarisi perniagaan batik mereka.

Persoalan ketabahan menghadapi dugaan Tuhan.
• Cikgu Nizam tidak memberitahu sesiapapun tentang penyakitnya. Walaupun sakit, dia tetap meneruskan tugasnya memperkembang seni budaya di kampungnya.

Persoalan kegigihan memperjuangkan seni budaya.
• Haiqal dan penduduk kampung telah berusaha dengan penduduk kampung untuk mengadakan persembahan zapin. Walaupun Lazim ditimpa kemalangan, Haiqal berjaya menarikan zapin bersama Ong See Hwa.

Persoalan kasih sayang bapa terhadap anaknya.
• Cikgu Nizam sering menatap potret wajah anaknya, Aiman pada setiap malam kerana rindu akan anaknya itu. Cikgu Nizam kadangkala menangis akibat terlalu rindu akan anaknya itu.

Persoalan semangat kerjasama dalam kalangan masyarakat kampung.
• Penduduk kampung bekerjasama untuk menjayakan persembahan zapin. Haji Jamil telah mengadakan mesyuarat dengan penduduk kampung dan membahagi-bahagikan tugas seperti memasak dan persiapan pentas.

Persoalan minat golongan muda terhadap warisan seni budaya.
• Haiqal telah berkerjasama dengan penduduk kampung untuk mengadakan persembahan zapin dengan tujuan untuk menghidupkan semula kegemilangan kumpulan zapin D'Purnama. Haiqal juga tidak mahu usaha ayahnya menjadi sia-sia. Haiqal juga berazam akan menghidupkan kembali Aksara. Haiqal juga belajar menari zapin dan mengadakan persembahan zapin bersama See Hwa.

WATAK DAN PERWATAKAN WATAK UTAMA
-HAIQAL

Seorang anak yang menyayangi ayahnya.
• Haiqal sanggup pulang ke Johor untuk menjejaki warisan peninggalan arwah ayahnya.

Seorang yang tabah menghadapi cabaran.
• Haiqal tetap pergi ke Johor walaupun dia tidak mendapat restu daripada uminya.

Seorang yang mempunyai semangat setia kawan.
• Haiqal sering mendorong Ratna untuk berjaya dalam bidang perniagaan yang diceburinya.

Seorang yang berbudi bahasa.
• Haiqal memita maaf daripada walid kerana tidak mendengar nasihat walid.

Seorang yang gigih menghidupkan warisan seni budaya.
• Haiqal telah berkerjasama dengan penduduk kampung untuk mengadakan persembahan zapin dengan tujuan untuk menghidupkan semula kegemilangan kumpulan zapin D'Purnama. Haiqal berazam untuk menghidupkan Aksara.

Seorang yang meminati bidang kesusasteraan Melayu.
• Haiqal sering memenangi pertandingan menulis dan mendeklamasikan sajak.

CONTOH SOALAN NOVEL

• Berdasarkan sebuah novel yang anda pelajari, jelaskan dua nilai kemanusiaan yang terdapat dalam novel tersebut.

      Novel yang saya kaji ialah novel Silir Daksina karya Nizam Parman.

      Dua nilai kemanusiaan yang terdapat dalam novel ini ialah nilai kasih sayang. Haiqal seorang anak yang sangat menyayangi ayahnya. Haiqal sanggup pulang ke Johor untuk menjejaki warisan peninggalan arwah ayahnya.

      Selain itu, nilai setia kawan. Haiqal seorang yang menyayangi semangat setia kawan. Sebagai contohnya, Haiqal sering mendorong Ratna untuk berjaya dalam bidang perniagaan yang diceburinya.

      Nilai seterusnya ialah nilai ketabahan. Haiqal seorang yang tabah menghadapi cabaran. Haiqal tetap pergi ke Johor walaupun dia tidak mendapat restu daripada uminya.

 Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, jelaskan perwatakan watak utama dalam setiap novel tersebut.
  
      Novel yang saya kaji ialah novel Silir Daksina karya Nizam Parman dan novel Di Sebalik Dinara karya Dayang Noor.

      Watak utama dalam novel Silir Daksina ialah Haiqal. Perwatakan watak utama dalam novel ini ialah Haiqal seorang yang gigih menghidupkan warisan seni budaya. Contohnya, Haiqal telah berkerjasama dengan penduduk kampung untuk mengadakan persembahan zapin dengan tujuan untuk menghidupkan semula kegemilangan kumpulan zapin D'Purnama. Haiqal berazam untuk menghidupkan Aksara.

      Selain itu, Haiqal juga seorang yang mempunyai semangat setia kawan.Sebagai contohnya, Haiqal sering mendorong Ratna untuk berjaya dalam bidang perniagaan yang diceburinya.

      Seterusnya, watak utama dalam novel Di Sebalik Dinara ialah Farisha. Perwatakan watak utama dalam novel ini ialah Farisha seorang yang genius dan pakar dalam penggodaman IT. Buktinya, Farisha diminta oleh Dr Maxi untuk menggodam sistem Dinara yang dicipta oleh Karl atas kepakaran yang dimilikinya yang telah berjaya melepasi sistem keselamatan Bank Sapurba dahulu.

       Tambahan lagi, Farisha juga dikatakan seorang yang amat mementingkan kesempurnaan. Sebagai contohnya, pakaiannya disusun mengikut kategori dan warna.